Šećerana iz stečaja traži novi početak

Bez autora
Dec 12 2015

Privremeni stečajni upravnik bijeljinske "Šećerane" Lazo Đurđević predložio je juče sudu da otvori stečaj u ovoj fabrici navodeći da je nesolventna i da su ispunjeni svi uslovi za to. U rukovodstvu preduzeća, međutim, kažu da otvaranje stečaja ne znači kraj za "Šećeranu", a optimizam gaje na interesovanju ozbiljnog strateškog partnera koji je spreman da kupi fabriku. Na ročištu, koje je održano u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, Đurđević je rekao da je dio nepokretne imovine "Šećerane" pod hipotekom, ali da postoji dovoljno imovine koja nije pod zalogom i čijim bi unovčavanjem mogli biti namireni troškovi stečajnog postupka. Đurđević je naglasio da fabrika, s obzirom na to da već pet godina ne radi, ne bi mogla samostalno nastaviti proizvodnju, ali da bi u slučaju da se pojavi strateški partner, mogla početi sa radom, jer je imovina dobro očuvana.

Šećerana iz stečaja traži novi početakPrivremeni stečajni upravnik bijeljinske "Šećerane" Lazo Đurđević predložio je juče sudu da otvori stečaj u ovoj fabrici navodeći da je nesolventna i da su ispunjeni svi uslovi za to.

U rukovodstvu preduzeća, međutim, kažu da otvaranje stečaja ne znači kraj za "Šećeranu", a optimizam gaje na interesovanju ozbiljnog strateškog partnera koji je spreman da kupi fabriku.

Na ročištu, koje je održano u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, Đurđević je rekao da je dio nepokretne imovine "Šećerane" pod hipotekom, ali da postoji dovoljno imovine koja nije pod zalogom i čijim bi unovčavanjem mogli biti namireni troškovi stečajnog postupka. Đurđević je naglasio da fabrika, s obzirom na to da već pet godina ne radi, ne bi mogla samostalno nastaviti proizvodnju, ali da bi u slučaju da se pojavi strateški partner, mogla početi sa radom, jer je imovina dobro očuvana.

- Ukoliko budem izabran za stečajnog upravnika, u najkraćem roku ću izraditi stečajni plan tako da bi i potencijalni strateški partner mogao ući u fabriku - kazao je Đurđević.

Vršilac dužnosti direktora "Šećerane" Meho Fafulić je istakao da je još ranije bilo jasno da fabrika ne može izmiriti dugovanja prema povjeriocima i da je stečaj jedino realno rješenje.

- Očekujem da će sud već danas donijeti rješenje o otvaranju stečaja. Molio sam da taj proces bude ubrzan što je više moguće, jer smatram da otvaranje stečaja nije kraj za "Šećeranu". U posljednji mjesec nekoliko puta je u fabriku dolazio potencijalni partner iz Banjaluke koji je veoma zainteresovan da preuzme "Šećeranu" - rekao je Fafulić, ali nije želio da otkrije o kome se radi.

"Šećerana" je prošle godine vraćena u državno vlasništvo RS nakon što je Vrhovni sud RS osudio njenog dotadašnjeg većinskog vlasnika Zorana Ćopića na četiri godine zatvora i trajno mu oduzeo imovinu vrijednu oko 20 miliona maraka, za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca narko-bosa Darka Šarića. Ćopiću je tada, između ostalog, oduzeto i 10,8 miliona akcija "Šećerane" koje čine 51 odsto kapitala tog preduzeća.

Fabrika šećera je prestala da radi 1993. godine, a u stečaj je otišla 2007. godine. Ćopićevo preduzeće "Agrokop" je preuzelo većinski paket akcija 2010. godine, ali je proizvodnja ponovo zaustavljena nakon njegovog hapšenja.

Obaveze

Obaveze "Šećerane" iznose 22,19 miliona KM, a najveći dug je prema dobavljačima i iznosi 14,82 miliona i radnicima koji potražuju 6,13 miliona KM. Knjigovodstvena vrijednost fabrike je smanjena sa 29 miliona na 24,5 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik